Door redactie

Omdat Peter Grootswagers benieuwd was naar de werkelijke cijfers, belde hij met RIVM.  Op 30 september plaatste hij het schokkende gesprek op Facebook. Tijdens dit gesprek kon Grootswagers concluderen dat de griep van 2018 was erger dan corona. “Griepdoden worden als coronadoden weggeschreven, zelfs verkeersdoden,” schreef hij erbij. Het filmpje werd in 24 uur tijd zo’n 2 miljoen keer bekeken.

Het kon natuurlijk niet uitblijven dat het filmpje werd ontdekt door factcheckers én de media. Volgens de factcheckers werd het gesprek nooit gevoerd met de RIVM. Ook Volkskrant columniste Lisa Bouyeure trok het gevoerde gesprek in twijfel. Er zou sprake zijn van een misleidend filmpje.

Grootswagers werd publiekelijk een leugenaar genoemd maar liet het er niet bij zitten. Hij besloot de telefoonspecificatie op te vragen waaruit duidelijk blijkt dat hij wél met het RIVM heeft gebeld, en kan dat nu dus bewijzen. Er kwam geen rectificatie door de Volkskrant en de waarschuwing van de fact checkers blijft aanwezig bij het filmpje.

Aan tafel bij Café Weltschmerz legt Grootswagers uit dat hij tijdens het telefoongesprek deed alsof hij een beetje bang was in een poging wat meer informatie los te peuteren bij het RIVM. En dat lukte. “Het meest opvallende was dat [de medewerker] zei dat er nu ook griepdoden onder de noemer corona zullen verdwijnen.” In de uitzending van Weltschmerz vertelt hij zijn verhaal.

 

Geef uw reactie

Opgewonden
1
Gelukkig
0
Geweldig
0
Niet zeker
0
Dwaas
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in:Corona