Opinie door Susanne Welbie
Orde in de chaos
Dit is een filmpje van klassieke conditionering. Mensen die opstaan als ze een belletje horen, terwijl ze niet weten wat de reden is dat ze op moeten staan. Vermakelijk om te zien en inderdaad wat men noemt een ‘ mindfuck’. Je zou kunnen stellen dat het hele beleid rondom Corona afgestemd is op deze benadering. Het conditioneren van mensen.
En toch is het vele malen complexer dan dit simpele voorbeeld en worden er veel meer technieken betrokken bij het corona draaiboek dan je zo op het eerste oog zou denken.
Laten we is proberen het in stukken op te breken.
Laten we beginnen bij de basis, de aanleiding van de chaos. Wat is de aanleiding geweest? Het Corona virus
In november vorig jaar begon alles met berichten uit China waar een onbekend virus was uitgebroken waar tienduizenden mensen aan overleden. De media stroom kwam op gang. Filmpjes van mensen die spontaan op straat dood neervielen. Gruwelijke beelden uit ziekenhuizen met opgestapelde lijkenzakken en ga zo maar door.
Nou durf ik op eigen titel wel te stellen dat China de juiste plek was voor de uitbraak van een dergelijk virus.
China is een land waar mensen veelal onder dwang gewend zijn te gehoorzamen aan de staat, zonder vragen te stellen of ertegen in te durven gaan.
Dat scheelde dus een hoop ‘voorwerk’ zeg maar om mensen in de pas te laten lopen.
Draconische maatregelen volgden om het virus onder controle te krijgen. Steden vol mensen werden opgesloten in hun woningen, deuren werden dichtgelast of gebarricadeerd, ze zaten als ratten opgesloten in de val.
Maar niet iedereen volgde deze gebeurtenissen destijds in het ‘ vrije Westen’ De media deed zijn werk overijverig en berichtte over de verspreiding van het virus naar Europa (even een shortcut)
Wie herinnert zich niet nog de berichtgeving over Italië en de bijbehorende bewegende beelden en foto’s?
Rijen lijkenkisten opgesteld, overvolle IC’s met mensen die met slangen in hun keel op hun buik lagen en verplegend personeel wat eruit zag als marsmannetjes in Hazmat suits
en maskers?
Toen kwam het al een stuk dichterbij voor iedereen. Italië is immers een europees land en als het in Italië is dan kan het zich ook verbreiden naar andere landen eromheen.
De angst begon begon zich te manifesteren bij de burger, angst om getroffen te worden, doodsangst met op het netvlies de beelden van Italië die in de media circuleerden.
De 1e stap: Angst creëren
Angst is namelijk de meest sterke emotie die een mens kan hebben. Angst in ernstige vorm of in een traumatische situatie kan het kritisch denken volledig uitschakelen. De informatie komt binnen via onze zintuigen vooral als er doodsangst wordt gecreëerd dan reageert het menselijk brein met een automatische evolutionaire reflex: vechten, vluchten of bevriezen.
In het holen tijdperk als je door een beer achterna gezeten werd ging je tenslotte ook geen liedje zingen.
Je ging rennen, vechten of hield je doodstil.
Een normale reactie dus.
Vanaf dit punt nemen we een sprong naar ons eigen land.
Welnee, niets aan de hand riep van Dissel in Januari van dit jaar en de meeste burgers haalde, zij het wat bibberend, opgelucht adem. Want Nederland zou de dans wel ontspringen, of toch niet? Verwarring ontstond, was het nu wel op weg naar NL of niet zoals van Dissel zei? Moesten we ons nu wel zorgen maken of niet?
De vaste grond werd langzaam afgegraven onder onze voeten spreekwoordelijk.
2e stap: Verwarring, moesten we nu wel voorzorgsmaatregelen treffen of niet? Wel mensen uit Italië en omliggende landen ons land binnenlaten of niet? Welja zei van Dissel en de regering, niets aan de hand.
Er was een gruwelijk dodelijk virus, en de Nederlandse overheid deed er niets aan om het tegen te houden?
Het leidde tot nog meer verwarring
Nu heeft een wijs man ooit tegen mij gezegd: verwarring is de beste staat om te leren. Dan sta je het meest open voor nieuw aan te leren gedrag.
En dat was ook wel nodig want hier in het Westen leggen wij ons minder gemakkelijk zomaar neer bij beslissingen van vadertje staat dan in China.
Dus moet de overheid een staat creëren waarin burgers het meest openstaan voor het aanleren van nieuw gedrag en die staat is dus angstig/verward, want die is het meest effectief om dat nieuwe gedrag relatief snel aan te leren.
3e stap : conditionering
Het filmpje over de bel waar deze post mee begon is dus een voorbeeld van klassieke conditionering.
Maar er is nog een vorm van conditionering , operante
conditionering. Dat is een vorm van conditionering waarbij een ‘beloning’ of een ‘straf’ volgt op een prikkel.
In de verwarde/angstige staat waarin ondertussen het grootste deel van de nederlandse bevolking zich bevond begin dit jaar, deed de media stoïcijns een duit in het zakje door 24/7 de mensen nog meer angst aan te jagen.
Met beeld, geluid en data.
*Saillant detail is dat hoe meer angstprikkels een mens krijgt des te meer neuron verbindingen er gevormd worden in ons ons brein en des te dieper de angstrespons wordt ingebrand in onze hersenen als het ware*
En toen ineens BAM daar was het in Nederland, het coronavirus. Een brandhaard in het zuiden van het land (oorzaak volgens van Dissel, de carnaval)
De ‘ cases’ rezen hier volgens zeggen ook snel de pan uit in dat deel van het land, met alle paniek van dien. Patienten werden ‘verspreid’ over diverse ziekenhuizen in nederland en zelfs Duitsland moest te hulp schieten om patienten op te vangen.
Nu was de chaos en paniek en verwarring compleet.
De horror verhalen waren ook hier niet van de lucht. Ik ga geen waardeoordeel geven over die verhalen of ze de waarheid waren of niet of dat het kunstig gespinde verhalen waren door de media.
Iedere dag werden de cijfers, besmettingen, IC opnames en doden breed uitgemeten gemeld door het RIVM. Ik heb dat overigens nooit eerder zien gebeuren bij zware griep epidemieen in ons land waar ook duizenden doden vielen maar goed.
De propaganda machine draaide op volle toeren, ook in de zomer periode.
Wij zijn klaar met Corona maar Corona is nog niet klaar met ons. We gaan hier niet zomaar van af komen. Dit is een killer virus etc.
De talkshows die dag in dag uit alleen maar ventileren hoe vreselijk het allemaal wel niet is en over het algemeen alleen maar ‘ deskundigen’ aan het woord laten die de angst aanwakkeren bij mensen.
Daarna volgde de maatregelen. We begonnen voorzichtig, je kent de mantra ondertussen wel, handen stuk wassen, geen handen meer schudden en thuis blijven als je klachten had. Mensen luisterden braaf maar de cijfers liepen verder op, de rest is historie en leidde tot de eerste volledige lockdown in ons land.
Toen de cijfers gingen dalen ging het land deels weer van het slot, iedereen haalde een soort van opgelucht adem.
De overheid had ons ‘gered’ van de dood.
Maar de angstfabriek bleef doorgaan met zijn werk. Angst voor een tweede golf werd gedurende de zomer vast ingeprent. Gewoon normale dingen die mensen doen, naar buiten, naar het park, naar het strand, lekker een terrasje pakken. Het werd af en aan allemaal aan banden gelegd, terwijl de cijfers , de feiten daar geenzins aanleiding toe gaven.
De zomer was nog niet voorbij of de cijfers begonnen spontaan weer te stijgen, de bevolking schoot direct volledig in de stress en de maatregelen werden weer van stal gehaald. We begonnen weer klein maar nu deed het vreemde verschijnsel zich voor dat mensen ZELF om maatregelen gingen vragen want de overheid had ons in Maart ook gered toch? klassieke conditionering.
4e stap: Voeg daar aan toe : zeer manipulatief leiderschap dat inspeelt op het plichtsgevoel, doet aan indoctrinatie door bepaalde boodschappen steeds te herhalen, creëert een schuldgevoel als je niet luistert en koppelt negatieve sancties aan ongehoorzaamheid aan de regels.
De verantwoordelijkheid voor de oplopende cijfers ligt nooit bij de overheid maar altijd in het gedrag van de burger. Hoe vaak hebben we dat de laatste tijd niet gehoord tijdens persconferenties? En als men het maar genoeg herhaalt dan gaan we het vanzelf geloven, zo werkt het.
Dit alles gelardeerd met een goede beheersing van NLP en hypnotisch taalgebruik. Vooral Rutte lijkt het tot in de puntjes te beheersen.
5e stap : operante conditionering via de route kaart voor de lange termijn. Om voorspelbaarheid te creeren is het argument.
Niets is minder waar. Het is vorm operante conditionering. Gedragen wij ons als burgers ‘ goed’ dan krijgen we een stukje vrijheid terug, gedragen we ons niet naar behoren volgens de overheid dan krijgen we straf in de vorm van maatregelen. En met deze route kaart weten we alvast wat ons te wachten staat als we niet luisteren naar vadertje staat.
Dus als Rutte en de Jonge nu roepen dat we mondmaskers moeten dragen ( terwijl het bewezen niet werkt) gaat het grootste deel van nederland direct met zo’n ding rondlopen, zelfs al voordat er een sanctie tegenover staat. Het kan niet zo zijn dat iedereen ‘toevallig’ die dag ineens zo ontzettend bang geworden is dat ze zo’n ding gingen dragen. Dus rijst de vraag: als al die mensen die het nu dragen al die tijd al zo bang waren, waarom droegen ze dat masker dan niet voordat Rutte het zei?
Zo ver geconditioneerd zijn de meeste mensen al.
Voor degenen die niet wensen in de pas te lopen van de overheid is de spoedwet in het leven geroepen. Een wet waarin verregaande maatregelen getroffen kunnen worden die de persoonlijke levenssfeer aantasten.
Iets wat zonder die wet niet zou kunnen vanwege de grondrechten van mensen.
En voor de echte dwarse burger zijn er ook draconische boete bedragen en zelfs mogelijke gevangenisstraffen in opgenomen bij weigering te gehoorzamen.
Maar het lijkt erop we inmiddels zo ver zijn dat de meeste burgers braaf iedere maatregel, ieder inbreuk op hun persoonlijke levenssfeer, zullen aanvaarden zonder weerstand. Net als in China.

Geef uw reactie

Opgewonden
0
Gelukkig
0
Geweldig
0
Niet zeker
0
Dwaas
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in:Corona