Pa en ma op de motor
Kinderen in het bakkie

In 2018 overleed mijn vader tijdens de bekende grote griepgolf. Net een paar weken ervoor kreeg hij het griepvaccin. Geen bewuste keuze, echter in een verpleeghuis (waar hij net zat) gebeurde dit standaard.

Een paar weken later kreeg hij de griep, naast de bekende griepverschijnselen ook respiratoire aandoening en zuurstoftekort. Twee weken lang lag hij in een (sub) comateuze toestand. IC-bed was NIET beschikbaar. Een infuus kon in een verpleeghuis niet ingebracht worden, wel zuurstof. Hij overleed uiteindelijk MET de griep in het verpleeghuis.

Elke dag zat ik naast hem, zonder mondkapje, net als het personeel. Pakje regelmatig zijn hand vast, raakte hem aan, knuffelde hem en fluisterde in zijn oren liefdevolle woordjes…………..

Kerstboodschap

Mijn kerstboodschap is dat mensen op één staan, niet geld, cijfers of prestaties. Alhoewel mensen vinden dat onze premier laat zien dat macht ook ‘menselijk’ kan zijn, zie ik vooral micro-management. We kennen al jaren de systeemfouten in de zorg, intramuraal en extramuraal, in 2018 en de jaren ervoor was dat al zichtbaar…….

Ik kan er uren over schrijven. Kijk alleen naar het geld wat uitgegeven wordt voor een vaccin. Ons belastinggeld. Alsof gezondheid alleen maar via een spuit komt.

Maar nooit was er geld voor de zorg, daar was geen financiële ruimte voor. Micromanagement heeft alles te maken met een gebrek aan vertrouwen en komt het meest voor bij onervaren leiders.

Manipulatie

Naast micromanagement bestaat er ook nog zoiets als manipulatie in leiderschap. Manipulatieve leiders gebruiken positie, macht en dwang om hun resultaten af ​​te leiden. Ze verwarren mensen met mieren die rugnummers dragen.

Maar we zijn geen mieren met rugnummers…….

Manipulatieve leiders waarderen of respecteren degenen die ze proberen te manipuleren niet, maar het lijkt wel zo. Het voelt alsof ze echt betrokken zijn bij de mens. Echter gebruiken ze vaak hun macht, positie of titel om hun mening aan anderen op te leggen. Dit wordt gedeeltelijk veroorzaakt door een bijzonder eigenbelang dat voortkomt uit een lage emotionele intelligentie.

Het is ook onwaarschijnlijk dat een manipulator transparant en open is in zijn communicatie. Vaak zeer starre of inflexibele beslissingen nemen en doen voorkomen dat dit het beste is voor ons allen. Dit zal anderen waarschijnlijk manipuleren of dwingen om in te stemmen met hun beslissingen.

Menselijke maat

De menselijke maat staat of valt bij respect voor de menselijke waardigheid. Ik blijf strijden voor een meer bewuste samenleving waarin de menselijke maat vanzelfsprekend is, of liever gezegd een menselijk recht is.

Sheila Neijman, Positief Psycholoog, Heart4Happiness

Geef uw reactie

Opgewonden
3
Gelukkig
4
Geweldig
1
Niet zeker
0
Dwaas
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in:Gezondheid